Om Silverplåten

Stipendiet Silverplåten är nyinstiftat och främjar samtida silversmide. Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse ger en grupp unga och lovande konstnärer som är verksamma inom området metall och silversmide möjligheten att arbeta i det åtråvärda materialet.

En gemensam utställning med stipendiaternas arbeten är planerad att öppnas på Nationalmuseum under september 2022. En jury kommer att bedöma verken ur olika aspekter. Ett, eller flera, av dem kan sedan köpas av stiftelsen för att överlämnas som gåva till Nationalmuseum.

Stiftelsens styrelse:

Ulf Gillberg
grundare av stiftelsen

Lennart Agerberg
grundare av stiftelsen

Anders Lundin
advokat och ordförande i Nationalmusei Vänner

Eva Qviberg
tidigare ordförande i Nationalmusei Vänner

Micael Ernstell
intendent Nationalmuseum

Kontakt …

För mer information kontakta Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse med e-post silverplaten@silverplaten.se eller på telefon 070-569 77 70.


Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse är initiativtagare till stipendiet Silverplåten, skapat för att främja korpus och silversmide. Stiftelsen, som grundades 2020, har som ändamål är att främja inköp av företrädesvis nutida silverföremål av svenska och utländska smeder till Nationalmuseums samlingar, och att göra detta i samarbete med föreningen Nationalmusei Vänner.


För press och media finns bilder att ladda ner i Silverplåtens bildarkiv.
Gå till bildarkivet …