Opifex Insecta av Simon Hallman till Nationalmuseum

Opifex Insecta av Simon Hallman. Foto: Christian Habetzeder
Opifex Insecta av Simon Hallman som snart ingår i Nationalmuseums samlingar. Foto: Christian Habetzeder

Under dagens invigning av utställningen Silverplåten förkunnade Silverplåtens jury att de väljer verket Opifex Insecta av Simon Hallman. Verket kommer med stöd av Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse att köpas till Nationalmuseum.

Juryns motivering lyder:

Fortsätt läsa →

Välkomna till invigning av Silverplåten

Nationalmuseum
7 september kl. 14.00

Överintendent Susanna Pettersson inviger utställningen. Därefter presenterar lektor Tobias Birgersson stipendiaterna och intendent Michael Ernstell ger en introduktion till Silverplåten tillsammans med grundarna av stipendiet.

Silverplåtens arrangeras för första gången och är en uppvisning av ung och samtida korpus som utförts av de utvalda stipendiaterna Wictor Eldervik, Daniel Freyne, Beata Alfredsson Grahn, Simon Hallman, Johannes Postlmayr och Veronica Södergren.

De sex stipendiaterna har sina rötter vid tre skolor som utbildar silversmeder i Sverige: Konstfack i Stockholm, HDK-Valand i Steneby, tillhörande Göteborgs Universitet, samt Folkhögskolan i Leksand. Stipendiaterna från dessa skolor tilldelades vardera en silverplåt om ca 1 kg, med uppgift att skapa ett större objekt inom 1 år. Vid invigningen skall det kungöras om något/några av objekten skall överlämnas som gåva till Nationalmuseum.

Projektet stöds av Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse. Stiftelsens huvudsyfte är att stödja Nationalmuseum med inköp av nutida silver samt att bidra med medel för forskning inom området.

Utställningen arrangeras av Nationalmuseum, Nationalmusei Vänner och Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse och pågår 7 september – 2 oktober 2022 på Nationalmuseum, Södra Ljusgården.

www.silveplaten.se
Instagram: @silverplaten

Johannes Postlmayr

Porträtt av Johannes Postlmayr.

Johannes Postlmayr, född 1995, kommer från området Steyr, som ligger i den norra delen av Österrike. Vid 14 års ålder påbörjade han sin utbildning till smed på HTL-Steyr, en skola där han också fick arbeta med konstruktions- och ingenjörsarbete.

Intresset för metall började när Johannes skulle välja inriktning i gymnasiet och fick prova på att arbeta i materialet. Skolan var till största delen inriktad på att utbilda för industrins behov av arbetskraft, men Johannes fastnade för den hantverksmässiga delen av utbildningen.

Fortsätt läsa →

Beata Alfredsson Grahn

Vi träffar Beata Alfredsson Grahn en vacker vintermorgon i hennes hem, i Mustadfors i Dalsland, där hon också har sin verkstad. Beata arbetar idag som konsthantverkare med smyckekonst och korpus i silver, som huvudsakligt område. Hon har en masterexamen från Konstfack och är sedan 2019 medlem i Nutida Svenskt Silver.

Förvånad och glatt överraskad blev hon, när hon fick beskedet att hon var vald till en av Silverplåtens stipendiater. Speciellt eftersom hon inte längre är studerande vid någon av skolorna som stipendiet riktar sig till.

Fortsätt läsa →

Daniel Freyne

Daniel Freyne är en traditionellt utbildad smed och har i huvudsak arbetat med arkitektoniskt smide innan han påbörjade utbildningen Metal Art på HDK-Valand Campus Stenebys metallutbildning i Dals Långed vid Göteborgs universitet.

Efter sin lärlingstid i Storbritannien reste Daniel i två år som gesäll och arbetade i korta perioder, om två till tre veckor, hos olika smeder i hela Europa. Successivt fick han ett gott rykte om sig och uppdragen blev längre och längre. Han arbetade huvudsakligen i Frankrike, Italien, Tyskland och Ukraina.

Fortsätt läsa →

Wictor Eldervik

Med en bakgrund som professionell svetsare, använder Wictor Eldervik sina färdigheter till att sätta ihop lapptäcken av minnen. Det repetitiva arbetet ger honom tid att tänka, drömma sig bort och komma ihåg hur det en gång var.

Uppvuxen som barn på landet där hans farfar arbetade som bilmekaniker sprang Wiktor i verkstaden och fick metallen i blodet. På gymnasiet gick han en yrkesförberedande utbildning till plåtslagare, men bytte snart till svetsning.

Fortsätt läsa →

Veronica Södergren

Veronica Södergren.

Med ett brev på posten fick Veronica Södergren beskedet att hon var en av de utvalda stipendiaterna till Silverplåten. Först trodde hon att något var fel – hon hade ju inte sökt något stipendium. Efter den initiala chocken blev hon otroligt glad över att få den här chansen och att andra i branschen tror så mycket på henne.

Det är ju inte bara allt silver, fortsätter Veronica. Det är flera utställningar inplanerade för oss och sen möjligheten att Nationalmusei Vänner kanske köper ett eller flera verk till Nationalmuseum. Allt det här innebär ju en fantastisk start efter att ha gått tre år på Leksands folkhögskola.

Fortsätt läsa →