Johannes Postlmayr

Porträtt av Johannes Postlmayr.

Johannes Postlmayr, född 1995, kommer från området Steyr, som ligger i den norra delen av Österrike. Vid 14 års ålder påbörjade han sin utbildning till smed på HTL-Steyr, en skola där han också fick arbeta med konstruktions- och ingenjörsarbete.

Intresset för metall började när Johannes skulle välja inriktning i gymnasiet och fick prova på att arbeta i materialet. Skolan var till största delen inriktad på att utbilda för industrins behov av arbetskraft, men Johannes fastnade för den hantverksmässiga delen av utbildningen.

Johannes har arbetat för ett flertal smeder i Österrike, Tyskland och Italien, innan han påbörjade utbildningen Metal Art på HDK-Valand Campus Stenebys metallutbildning i Dals Långed vid Göteborgs universitet.

Kom till Sverige för utbildning

Till Sverige kom han för att göra sin BFA och utveckla sin konstnärliga inriktning. Johannes avslutade utbildningen 2020 som Bachelor of Fine Arts.
Sedan två år arbetar Johannes som smed och metallformgivare i Österrike i eget företag, men har ännu inte en egen verkstad att tillgå. Arbetet gör han i sitt garage eller i sin partners verkstad. Ytterligare en arbetsbänk finns hemma hos föräldrarna och då han behöver större utrymme så hyr han in sig i en större verkstad.

Att inte ha en verkstad påverkar arbetet. Johannes försöker göra det bästa av situationen, men måste ibland anpassa projekten efter förutsättningarna. Men det tvingar också fram nya arbetsmetoder och designprocesser där inte allting måste göras i egen verkstad, utan delar kan tillverkas av andra.
Intresset för att uttrycka sig konstnärligt har växt successivt, och det är framför allt friheten i att skapa sina egna projekt som varit drivande. Att gå från idé, utveckla idén vidare och sedan skapa ett färdigt objekt fysiskt, i ett kontinuerligt och helt eget flöde. Det är kärnan i hur Johannes arbetar och vad som lockar honom.

I framtiden kan Johannes tänka sig att fortsätta utbildningen med en Master of Fine Arts. Han tittar på olika utbildningar inom konstområdet, och givetvis är en fortsättning på HDK i Steneby en möjlighet. Möjligheten att utveckla idéer med likasinnade i en tolerant miljö är något Johannes saknar efter att ha lämnat HDK.

Inspiration finner Johannes Postlmayr i teknik

Inspiration finner Johannes i att skapa sig egna ramar som ofta utgår från en teknik. Som när han fick Silverplåten. Johannes frågade sig då; hur kan jag få ut mesta möjliga ur den här begränsade plåten? Svaret blev att skapa ett objekt i en nätteknik där skär i plåten kan expanderas – en industriell mesh-teknik. Och en begränsad yta bli så mycket större genom att sedan sträcka plåten.

Att använda en teknik, som är utvecklad för att spara material men behålla hållfasthet, och samtidigt kunna tillverkas industriellt, till ett konstnärligt objekt i finsilver tillför ytterligare en dimension i verket Johannes skapar.

Teknologi är nog också en stor inspirationskälla, fortsätter Johannes. Varje möte med en ny teknik försöker han utforska, gärna tills det brister. Utmaningar som att skapa något som ser väldigt organiskt ut med extremt oorganiska metoder.

Efter Silverplåten

Johannes planerar att fortsätta utforska den här nättekniken i både form och i olika material. Pröva med olika ytbehandlingar och montera ihop mer komplicerade konstruktioner. Det är ju inte varje dag du har tillgång till en stor plåt i silver, säger Johannes med ett leende.

Men Johannes återkommer till behovet av att ha tillgång till en egen verkstad. Ett utrymme där han kan fokusera på de projekt han arbetar med, utan att bli avbruten.

Om Silverplåten

Ulf Gillberg – Lennart Agerberg Stiftelse är initiativtagare till stipendiet Silverplåten, skapat för att främja korpus och silversmide. Stiftelsen, som grundades 2020, har som ändamål är att främja inköp av företrädesvis nutida silverföremål av svenska och utländska smeder till Nationalmuseums samlingar, och att göra detta i samarbete med föreningen Nationalmusei Vänner.

En gemensam utställning med stipendiaternas arbeten är planerad att öppnas på Nationalmuseum under september 2022.


Kort om Johannes Postlmayr …

  • Johannes Postlmayr, född 1995, kommer från området Steyr, som ligger i den norra delen av Österrike.
  • Vid 14 års ålder påbörjade han sin utbildning till smed på HTL-Steyr.
  • Bästa korpusarbetet? Myra Mimlitsch-Gray, The North American voice of Corpus. Myra explores and pushes the borders within the field of Metal Art.
  • Vad är inspiration för dig? Inspiration finner Johannes i att skapa sig egna ramar som ofta utgår från en teknik.

Johannes Postlmayr kan du hitta på:
Instagram: @postlmayr.metal.gestalter
YouTube: Johannes Postlmayr
Vimeo: Johannes Postlmayr
Hemsida: Johannes Postlmayr – metal gestalter.


Text av Christian Habetzeder.